5 weetjes over UB40

1 mei
Deze week in de spotlight: UB40. Ze bestaan dit jaar 45 jaar. En dat gaan ze vieren met een concert in de Ahoy Rotterdam later dit jaar, op vrijdag 1 december.

De betekenis

UB40 is vernoemd naar het formulier voor werkloosheidsuitkeringen (UB-40) in het Verenigd Koninkrijk. Het formulier had de naam UB-40 en de bandleden kozen deze naam omdat het een symbool was voor de economische moeilijkheden waarmee ze werden geconfronteerd toen ze voor het eerst begonnen met muziek maken.

Eigen platenlabel

UB40 heeft een eigen platenlabel genaamd "DEP International" opgericht, dat onder andere werkte met reggae-artiesten zoals Gregory Isaacs en Mighty Diamonds.

De bijnaam van Terence

Een van de bandleden was Terence Oswald Wilson met de bijnaam ‘Astro’. Deze bijnaam had hij al als klein jongetje, toen hij met een paar laarzen rondliep met de modelnaam ‘Astronaut’.

Red Red Wine

De hit "Red Red Wine" van UB40 was oorspronkelijk een reggae-nummer van zanger Neil Diamond, die het nummer in 1967 had geschreven en opgenomen.

Strijd met Ali Campbell

In 2008 was er een strijd tussen UB40 en hun voormalige zanger Ali Campbell. Campbell beweerde dat hij niet genoeg royalty's ontving van de band en dat hij niet werd gecrediteerd voor zijn bijdragen aan de nummers. Dit leidde tot een juridische strijd die uiteindelijk werd geschikt, waarbij de band een onbekend bedrag betaalde aan Campbell.

Deel dit artikel: