5 Dingen die je nog niet wist over… Frank Boeijen

27 maart 2023
De jaren 80 betekende de opkomst van de Nederlandstalige popmuziek… Gek genoeg bestond dat daarvoor niet echt. De muziek in het nederlands ging meer richting het levenslied en cabaret-achtige liedjes. Maar echte popmuziek in het nederlands bestond niet, en daar hebben artiesten zoals Het Goede Doel, Doe Maar en zeker ook de Frank Boeijen Groep voor gezorgd.

De jaren 80 betekende de opkomst van de Nederlandstalige popmuziek…

Gek genoeg bestond dat daarvoor niet echt. De muziek in het nederlands ging meer richting het levenslied en cabaret-achtige liedjes. Maar echte popmuziek in het nederlands bestond niet, en daar hebben artiesten zoals Het Goede Doel, Doe Maar en zeker ook de Frank Boeijen Groep voor gezorgd.

Rock-'n-roll 

Het rock-'n-roll bestaan dat de zanger in de jaren 80 leidde met de Frank Boeijen Groep heeft volgens Boeijen verrassend weinig sporen achtergelaten. "Ondanks alles heb ik zelfs een prima conditie", zegt hij. "Het vele roken en drinken heeft zijn tol niet geëist." In die dagen was het gebruik van cocaïne de gewoonste zaak van de wereld: "Iedereen gebruikte in de jaren tachtig cocaïne, denk ik. In de studio waar wij onze platen opnamen, kregen we dat spul steevast in grote hoeveelheid aangeboden." Tegenwoordig houdt de zanger het bij een stickie. "Ik rook wel joints, daar maak ik geen geheim van. Da's een manier om mij te ontspannen. Ik blow soms na het avondeten. Of na een optreden."

Nijmegen

Frank Boeijen is geboren en getogen in Nijmegen. Hij is de jongste uit een katholiek gezin met maar liefst tien kinderen.Hij heeft een grote liefde voor zijn geboortestad. "Nijmegen is de mooiste stad om naar toe terug te keren. Maar dan moet je er wel weg zijn gegaan. En naarmate ik nu ouder word, ga ik de stad meer waarderen. Vooral de omgeving, de heuvels en de heide."

Kronenburg park

Zijn grote hit Kronenburg park gaat over de heroïne prostituees in zijn geliefde Nijmegen. De zanger had nog wat moeite om zoiets groots als de heroïne prostitutie in een nummer te verwerken. Frank Boeijen haalde hiervoor zijn inspiratie bij Bob Dylan. “Bob Dylan zegt: je moet het persoonlijk maken. Dus pak één iemand en maak daarover een verhaal”. Kronenburg Park werd persoonlijk doordat hij meende iemand in het park te herkennen, een meisje waarmee hij op de middelbare school zat. Daar is hij vervolgens over gaan schrijven.

Deel dit artikel: