5 interessante weetjes over Depeche Mode

15 mei 2023
Deze week alle aandacht voor een van de grootste synthpopbands uit de jaren 80: Depeche Mode.

De betekenis

De naam van de band komt van een Frans modetijdschrift, Dépêche mode, wat ‘modenieuws’ betekent. Zanger Dave Gahan koos voor deze naam in slechts enkele minuten voorafgaand aan een optreden. Voorheen traden ze op onder de naam Composition of Sound.

In het begin 

In de beginperiode van de band, maakte ze een demo voor platenmaatschappijen. Deze gingen ze zelf bezorgen, in plaats van opsturen per post. Met het excuus ‘dit is onze enige kopie’, wilden ze dat medewerkers van de platenmaatschappijen direct gingen luisteren. 

Anton Corbijn 

Vanaf halverwege jaren 80 werkte de band veel samen met de Nederlandse fotograaf en video regisseur Anton Corbijn. Hij regisseerde meer dan twintig videoclips voor de groep en speelde zelf ook een rol in enkele clips. 

Drugsprobleem

Zanger Dave Gahan hield er in de jaren 90 een nogal heftige levensstijl op na, met een flink drugsprobleem. Hierdoor heeft hij meerdere keren een overdosis gehad, wat hem bijna zijn leven kostte. Inmiddels is hij ruim 20 jaar nuchter.

Nieuw album en concerrttour

In maart 2023 hebben de nog levende bandleden een nieuw album uitgebracht, genaamd ‘Memento Mori’. Het is het 15e studioalbum en naar aanleiding hiervan toeren ze ook door Europa, met op 16 en 18 mei 2023 in de Ziggodome in Amsterdam.

Deel dit artikel: