5 dingen die je nog niet wist over… Jamiroquai

6 februari 2023
Het debuutalbum van Jamiroquai bestaat inmiddels 30 jaar, en daarom deze week een grote spotlight op deze band.

De betekenis van Jamiroquai 

De band valt vooral op door de unieke verentooi die zanger Jay Kay draagt op het podium. Ondanks dat hij zelf uit Engeland komt en geen Indiaanse roots heeft, maakt hij hiermee wel een verwijzing naar de inheemse bevolking van Amerika. Ook de naam Jamiroquai is een samensmelting van de woorden ‘Jam’ (als in jamsessie) en de naam van een Indiaanse stam ‘Iroquois’.

Liefde voor auto's

Zanger en frontman van de band, Jay Kay, is een enorme autoliefhebber. Minstens 17 auto's heeft hij in z’n bezit, en dat zijn dan niet Ford K's of Fiat Panda's, maar de soort auto's waar je flink wat geld voor neer moet leggen; onder andere een Aston Martin, een Bentley, een Lamborghini, een Rolls Royce and drie Ferraris.

De liefde voor auto’s steekt zanger Jay Kay niet onder stoelen of banken. In de videoclip van ‘Cosmic Girl’ heeft hij zijn favoriete auto’s een rol kunnen geven. Het resultaat is een race tussen Ferrari's en lamborghini's door een prachtig Spaans berglandschap.

Didgeridoo

Jamiroquai is een van de weinige bands ter wereld die een grote hit hebben waar de 'didgeridoo' in te horen is. Een blaasinstrument, dat vooral door de Aboriginals in Australië wordt gebruikt. Mede hierdoor vielen ze op, met de debuutsingle 'When You Gonna Learn' uit 1992.

The Brand New Heavies

Het verhaal gaat dat zanger Jay Kay auditie heeft gedaan als zanger voor de band The Brand New Heavies. Vanzelfsprekend is dat niets geworden, en zo is hij met zijn eigen band begonnen, Jamiroquai.

Heftige jeugd

Jay Kay heeft een heftige jeugd gehad als tiener. Op 15-jarige leeftijd verliet hij zijn ouderlijk huis, na een ruzie met zijn moeder. Vervolgens heeft hij een tijdje dakloos op straat geleefd en belandde in de criminaliteit. Na een steekpartij, waarbij hij ernstig gewond raakte, en later werd gearresteerd voor een misdaad waarvan hij onschuldig was, kwam hij terug naar huis en beterde zijn leven.

Deel dit artikel: